Saturday, February 16, 2008

Minggu-minggu yang menyibukkan...

Alhamdulillah... dalam kehidupan ini setiap insan diberikan oleh Allah pilihan dalam kehidupan. Dia telah menetapkan apakah yang perlu dilakukan oleh kita sebagai hamba-Nya. Namun di masa yang sama, Dia memberikan pilihan kepada kita sama ada kita memilih jalan kebaikan atau memilih jalan kefasikan.. Untuk itu Dia memberikan kita balasan. Baik di balas Syurga. Dosa dibalas neraka.. Kita hamba-Nya yang merdeka... pun begitu alangkah Maha Hebatnya Dia kerana kasih dan pengampunannya tidak bertepi..


Alhamdulillah.. semakin hari, aktiviti mingguan semakin sibuk. Belumpun habis menulis tentang pengalaman di Retreat Ibu Pejabatku, program mukhayyam IPTKL pula menyusul. Belumpun berkesempatan berkongsi ke'best'an membuat rafting dalam mukhayyam tersebut, hujung minggu ni 16-17 feb, aku dan Anis perlu pula bersama-sama dalam program Muzakarah Nasional 2008 JIM.

Begitulah kehidupanku sejak bujang. Sejak diberikan hidayah dan mengikuti aktiviti bersama Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia. Alhamdulillah, hidupku tidak kosong.. terasa sentiasa diisi.. Terima Kasih JIM kerana memberi aku laluan untuk beramal..

No comments:

Buku Pertama Ummu Anis : Harga RM18 + Pos Express RM4.50

Buku Pertama Ummu Anis : Harga RM18 + Pos Express RM4.50
Bagaimanakah aktivisme pelajar bermula? Apakah pernana PBMUM dan PKPIM dalammembantuk minda pelajar yang berani membawa aspirasi dan suara rakyat? Apakah peranan ABIM, Al Arqam, Tabligh dalam membentuk gerakan dakwah di kalangan pelajar? Bagaimana Latihan Kader Dakwah berjaya membentuk semula kefahaman Islam yang murni di kalangan mahasiswa pada 1970an? Benarkah DEB gagal membentuk pelajar yg kembali dari luar negara berkhidmat utk kerajaan BN? Apakah IRC) Bagaimanakah IRC memainkan peranan dlm kebangkitan dakwah kampus? benarkah IRC sering mendatangkan masalah di kampus-kampus dan menjadi punca perpecahan gerakan dakwah? Sejauh manakah peranan IRC dalam perkembangan dakwah Islam di Malaysia? Siapakah sebenarnya ahli-ahli IRC? Buku ini menyingkap persoalan-persoalan di atas yang adakaitan dgn susur-galur keterlibatan pelajar di dalam dan di luar kampus. Perbagai persatuan dan organisasi yang wujud di sekeliling kehidupan pelajar yang membentuk dan mencerna minda mahasiswa dan akhirnya memunculkan jati diri sebenar mahasiswa dgn idealisme mereka tersendiri sebagai generasi pemuda harapan bangsa, negara dan agama. Wajar dimiliki oleh mereka yg cintakan ilmu, sejarah khususnya mahasiwa sendiri agar mereka tahu bagaimana sejarah kebangkitan mahasiswa bermula. Agar mereka tahu bahawa mahasiswa adalah suara dan jiwa rakyat!

My Box.net Files. Berkongsi beautiful powerpoint dgn rakan-rakan lain. feel free to download :)