Monday, August 10, 2009

Jemputan...

Memenuhi jemputan adalah salah satu hak saudara se-Islam yang perlu ditunaikan. Jika tiada keuzuran wajiblah kita memenuhi undangan sahabat kita ke majlisnya. Apatah lagi jika saudara kita tersebut pertama kali membuat majlis terutamanya majlis menerima menantu : majlis perkahwinan anak.

Alhamdulillah kita telah menghadiri majlis mak cik Julie dan pak cik Aris yg menyambut menantu sulung mereka. Tahniah kepada mak cik Julie, pak cik Aris dan kedua mempelai dan ahli keluarganya..1 Ogos yang lepas ummi menerima jemputan daripada sahabat ummi dan baba iaitu hj Selamat Aliman. Asalnya ummi dan baba plan nak meraikan perkahwinan anak pertama beliau dgn Kak Faezah.. namun undangan ini tidak dpt dipenuhi kerana 'panggilan' program MANSUH yg berlaku pada 1 Ogos. Kenapa ummi nak sentuh berkenaan jemputan ini?Di atas ni adalah bahagian dlm kad jemputan. Hjh Norizan itu ialah isteri kedua Hj Selamat. Alhamdulillah, walaupun yang berkahwin itu anak tiri kepada Hjh Norizan (Kak Ijan) namun Hj Selamat dan Kak Faezah turut meletakkan nama Kak Ijan dan anak-anak. Tahniah Pak Selamat dan Kak Faezah kerana memberikan penghormatan kepada Kak Izan dan anak-anak. Semoga keluarga besar antum beroleh keberkatan, kesejahteraan dan dikurniakan sakinah, mawaddah dan rahmah. Ya ia tidak semudah ABC untuk antum sampai ke tahap ini namun.. antum telah mencapainya! Tahniah..

Masa adalah rawatan untuk insan berubah, menilai diri.. namun adakalanya.. berilah sebanyak mana masapun... insan masih tidak berubah.. wallahu'alam.

No comments:

Buku Pertama Ummu Anis : Harga RM18 + Pos Express RM4.50

Buku Pertama Ummu Anis : Harga RM18 + Pos Express RM4.50
Bagaimanakah aktivisme pelajar bermula? Apakah pernana PBMUM dan PKPIM dalammembantuk minda pelajar yang berani membawa aspirasi dan suara rakyat? Apakah peranan ABIM, Al Arqam, Tabligh dalam membentuk gerakan dakwah di kalangan pelajar? Bagaimana Latihan Kader Dakwah berjaya membentuk semula kefahaman Islam yang murni di kalangan mahasiswa pada 1970an? Benarkah DEB gagal membentuk pelajar yg kembali dari luar negara berkhidmat utk kerajaan BN? Apakah IRC) Bagaimanakah IRC memainkan peranan dlm kebangkitan dakwah kampus? benarkah IRC sering mendatangkan masalah di kampus-kampus dan menjadi punca perpecahan gerakan dakwah? Sejauh manakah peranan IRC dalam perkembangan dakwah Islam di Malaysia? Siapakah sebenarnya ahli-ahli IRC? Buku ini menyingkap persoalan-persoalan di atas yang adakaitan dgn susur-galur keterlibatan pelajar di dalam dan di luar kampus. Perbagai persatuan dan organisasi yang wujud di sekeliling kehidupan pelajar yang membentuk dan mencerna minda mahasiswa dan akhirnya memunculkan jati diri sebenar mahasiswa dgn idealisme mereka tersendiri sebagai generasi pemuda harapan bangsa, negara dan agama. Wajar dimiliki oleh mereka yg cintakan ilmu, sejarah khususnya mahasiwa sendiri agar mereka tahu bagaimana sejarah kebangkitan mahasiswa bermula. Agar mereka tahu bahawa mahasiswa adalah suara dan jiwa rakyat!

My Box.net Files. Berkongsi beautiful powerpoint dgn rakan-rakan lain. feel free to download :)