Tuesday, October 20, 2009

Melahirkan dengan tenang? Langkah Ke 2

Langkah Kedua : Ketika Hamil

1. Kenal pasti hospital atau klinik yang akan kita bulan pemeriksaan bulanan terhadap kandungan kita. Sama ada klinik/hospital swasta atau kerajaan.

2. Mendapatkan doktor kita sukai, selesa dan percayai. Kalau kita dah kenal lagi baik. Jadi mudahlah kita berinteraksi, berkongsi masalah dan mendapatkan panduan sebaik-baiknya terhadap kandungan kita. Kedua-dua tips ini ummi perolehi daripada majalah pa&ma. Terima kasih team pa&ma. Alhamdulillah untuk Anis dan Ammar Dr Fauziah Hasan di APSH menjadi tempat ummi mendapatkan rawatan dan khidmat nasihat. Kebetulan ummi mengenali beliau ketika di Bangi. Jadi bila pindah ke Gombak, ummi mmg merujuk beliau sejak kandungan pertama. Ummi ni mudah keguguran. Anis adalah kandungan ummi yang kedua manakala Ammar adalah kandungan ummi yang kelima. Jadi khidmat kepakaran beliau dlm perbidanan dan sakit puan sangat-sangat membantu ummi.

3. Merancang tempat melahirkan. Pilihlah mana-mana institusi perubatan tempat kita bakal melahirkan. Kenal pasti dengan baik kemudahan yang disediakan dan harga yang ditawarkan bagi yang swasta. Ada yang sanggup bersalin jauh daripada tempat kediaman semata-mata untuk mendapatkan keselesaan dalam melahirkan. Alhamdulillah Anis dan Ammar kedua-duanya bersalin di Hospital Pakar An-Nur Bangi. Anis lahir secara pembedahan oleh Dr Fauziah Hasan sendiri, manakala Ammar dibidankan oleh Dr Fatimah. Oleh kerana ummi yakin dan selesa dengan perkhidmatan yang diberikan, maka disaat-saat akhir melahirkan ummi telah membuat pilihan untuk bersalin di Annur. Pilihan ummi bagi ummi tepat. Kerana sebelum dan selepas melahirkan ummi sgt tenang di sana di samping Dr Fatimah yang juga ummi kenali yang sentiasa memberikan khidmat nasihat dan perawatan yang terbaik buat pesakit. Nanti ummi akan tulis khusus tentang khidmat rawatan Annur yang sangat bagus.
bersambung...Hospital PakarAnnur - Single Bad - sgt selesa. Stafnya pula sgt baik, peramah, berwajah manis dan sgt membantu pesakit ketika diperlukan.

Dr Fatimah yg friendly dan baby Ammar Mujahid

3 comments:

Afna said...

salam

nampak selesa di annur
tp jauh dari sini, sg. buluh.
lagi seronokkan dpt doktor perempuan, tak adalah segan sangat?

UmmuAnis said...

salam afna. Ya seronok. Best dan selesa. Lagi pun mmg kenal doktor dan doktor fatimah tu kawan kepada dr fauziah juga tu yg pilih annur. Lagi satu staf dia baik-baik belaka dan cakap pun lemah lembut. Sgt berkenanlah dgn cara mereka. Tak la mahal sgt. Pakej RM1500 utk single bad

Afna said...

salam kembali,

saya rasa kali ni kena bersalin di private,
pengalaman bersalin anak pertama di gomen amatlah mengerikan,
dan truma hingga kini.

Buku Pertama Ummu Anis : Harga RM18 + Pos Express RM4.50

Buku Pertama Ummu Anis : Harga RM18 + Pos Express RM4.50
Bagaimanakah aktivisme pelajar bermula? Apakah pernana PBMUM dan PKPIM dalammembantuk minda pelajar yang berani membawa aspirasi dan suara rakyat? Apakah peranan ABIM, Al Arqam, Tabligh dalam membentuk gerakan dakwah di kalangan pelajar? Bagaimana Latihan Kader Dakwah berjaya membentuk semula kefahaman Islam yang murni di kalangan mahasiswa pada 1970an? Benarkah DEB gagal membentuk pelajar yg kembali dari luar negara berkhidmat utk kerajaan BN? Apakah IRC) Bagaimanakah IRC memainkan peranan dlm kebangkitan dakwah kampus? benarkah IRC sering mendatangkan masalah di kampus-kampus dan menjadi punca perpecahan gerakan dakwah? Sejauh manakah peranan IRC dalam perkembangan dakwah Islam di Malaysia? Siapakah sebenarnya ahli-ahli IRC? Buku ini menyingkap persoalan-persoalan di atas yang adakaitan dgn susur-galur keterlibatan pelajar di dalam dan di luar kampus. Perbagai persatuan dan organisasi yang wujud di sekeliling kehidupan pelajar yang membentuk dan mencerna minda mahasiswa dan akhirnya memunculkan jati diri sebenar mahasiswa dgn idealisme mereka tersendiri sebagai generasi pemuda harapan bangsa, negara dan agama. Wajar dimiliki oleh mereka yg cintakan ilmu, sejarah khususnya mahasiwa sendiri agar mereka tahu bagaimana sejarah kebangkitan mahasiswa bermula. Agar mereka tahu bahawa mahasiswa adalah suara dan jiwa rakyat!

My Box.net Files. Berkongsi beautiful powerpoint dgn rakan-rakan lain. feel free to download :)