Wednesday, July 15, 2009

BN kalah bergaya PR perlu waspada

Pengundi Manek Urai telah selesai menjalankan tanggungjawab. Lebih 87 peratus dikhabarkan mereka keluar membuang undi dalam PRK semalam. Satu lawan satu. PAS lawan UMNO. Keputusannya semua dah tahu. PAS menang tipis dgn majoriti 65 undi berbanding lebih 1000 undi dalam pilhanraya 2008. Jadi boleh dikatakan walaupun kalah, UMNO kalah bergaya jika dibandingkan dgn 5 PRK sebelum ini di mana mereka tewas di Permatang Pauh, Kuala Trengganu, Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Penanti.

Banyak analisa boleh dibuat dlm PRK kali ini. Sama ada analisis itu bagi pihak BN khususnya UMNO ataupun PR khususnya PAS. Masing-masing mempunyai kekuatan dan kelemahan untuk dikaji bagi survival parti masing-masing.

Namun walau apapun... ternyata ada pihak masih menggunakan wang untuk memenangi undi, menggunakan jentera kerajaan, media untuk memenangkan pihak mereka walaupun ternyata akhirnya mereka kecundang jua! . Ternyata pilihanraya di Malaysia masih jauh daripada prinsip-prinsip amalan demokrasi. Pertarungan masih lagi belum bersifat 'jantan'. Ada pihak mendapat liputan dan ada pihak dikesampingkan. Pun begitu pihak yang dikesampingkan dalam liputan dan berita-berita berat sebelah yang menonjolkan kelemahan satu pihak dan kelebihan dipihak lain masih boleh bertahan dengan kemenangan.

Walau bezanya cuma 1 undi, 1 undi tersebut tetap membawa implikasi penuh erti!

No comments:

Buku Pertama Ummu Anis : Harga RM18 + Pos Express RM4.50

Buku Pertama Ummu Anis : Harga RM18 + Pos Express RM4.50
Bagaimanakah aktivisme pelajar bermula? Apakah pernana PBMUM dan PKPIM dalammembantuk minda pelajar yang berani membawa aspirasi dan suara rakyat? Apakah peranan ABIM, Al Arqam, Tabligh dalam membentuk gerakan dakwah di kalangan pelajar? Bagaimana Latihan Kader Dakwah berjaya membentuk semula kefahaman Islam yang murni di kalangan mahasiswa pada 1970an? Benarkah DEB gagal membentuk pelajar yg kembali dari luar negara berkhidmat utk kerajaan BN? Apakah IRC) Bagaimanakah IRC memainkan peranan dlm kebangkitan dakwah kampus? benarkah IRC sering mendatangkan masalah di kampus-kampus dan menjadi punca perpecahan gerakan dakwah? Sejauh manakah peranan IRC dalam perkembangan dakwah Islam di Malaysia? Siapakah sebenarnya ahli-ahli IRC? Buku ini menyingkap persoalan-persoalan di atas yang adakaitan dgn susur-galur keterlibatan pelajar di dalam dan di luar kampus. Perbagai persatuan dan organisasi yang wujud di sekeliling kehidupan pelajar yang membentuk dan mencerna minda mahasiswa dan akhirnya memunculkan jati diri sebenar mahasiswa dgn idealisme mereka tersendiri sebagai generasi pemuda harapan bangsa, negara dan agama. Wajar dimiliki oleh mereka yg cintakan ilmu, sejarah khususnya mahasiwa sendiri agar mereka tahu bagaimana sejarah kebangkitan mahasiswa bermula. Agar mereka tahu bahawa mahasiswa adalah suara dan jiwa rakyat!

My Box.net Files. Berkongsi beautiful powerpoint dgn rakan-rakan lain. feel free to download :)