Saturday, July 18, 2009

Makan bukan sebarang makan

Makan bukan sebarang makan
makan bersama rakan-rakan
makan bukan sebarang makan
mengerat ukhuwwah sesama insan

1. Bubur jagung + durian.. Ummi masak untuk sahabat-sahabat kat pejabat Ummi. Alhamdulillah dalam dua bulan lepas Ummi dan Baba decide utk puasa every week hari Khamis sehingga Ramadhan. Jadi lepas berbuka dan solat, malamnya Ummi suka masakkan bubur untuk Baba yg suka makan bubur2 manis ni. Jadi Ummi buat byk skit dan bawa ke pejabat dan makan bersama-sama rakan Ummi. Ni bubur jagung durian. Yumm yumm... kawan2 Ummi kata .. sedaaappp... terutama sebab free ^v^


2. Lihatlah kegembiraan rakan-rakan Ummi. Ummi pula sgt gembira dpt jamu mereka. Jadi tidak hairanlah kalau 'opah' Rosmawati Zainal pun ;) suka menjamu orang lain terutama kalau dia marah kat seseorang dia akan masakkan makanan untuk orang tu supaya reda kemarahan dan ukhuwwah bertaut kembali.... cam bestkan buat mcm tu? Hari ni Ummi jamu mereka bubur kacang durian dan tiada durian pula.. seronok makan bersama-sama3. Kak Eda. Kawan Ummi. Belanja Ummi makan di JJ. Sebab raikan hari ulang tahun kelahiran Ummi 25 Jun 2009. Tapi baru kesempatan beliau belanja Ummi. Teringat satu ketika dahulu.. Ummi dan Mak Cik Along Suraya pun suka belanja adik-adik usrah kami makan.Kesimpulan :

1. Memang seronok dan best dapat makan bersama rakan-rakan
2. Makan-makan begini ada nilai yg sgt bermakna..
3. Kita boleh eratkan ukhuwwah/persahabatan
4. Kita juga merasa puas dan seronok dpt spend masa dgn kawan-kawan bukan sekadar duduk-duduk dan bual-bual kosong...

oho.. next coming monday birthday Anis.. well Ummi dah ada plan utk raikannya! Tungguuuu....

No comments:

Buku Pertama Ummu Anis : Harga RM18 + Pos Express RM4.50

Buku Pertama Ummu Anis : Harga RM18 + Pos Express RM4.50
Bagaimanakah aktivisme pelajar bermula? Apakah pernana PBMUM dan PKPIM dalammembantuk minda pelajar yang berani membawa aspirasi dan suara rakyat? Apakah peranan ABIM, Al Arqam, Tabligh dalam membentuk gerakan dakwah di kalangan pelajar? Bagaimana Latihan Kader Dakwah berjaya membentuk semula kefahaman Islam yang murni di kalangan mahasiswa pada 1970an? Benarkah DEB gagal membentuk pelajar yg kembali dari luar negara berkhidmat utk kerajaan BN? Apakah IRC) Bagaimanakah IRC memainkan peranan dlm kebangkitan dakwah kampus? benarkah IRC sering mendatangkan masalah di kampus-kampus dan menjadi punca perpecahan gerakan dakwah? Sejauh manakah peranan IRC dalam perkembangan dakwah Islam di Malaysia? Siapakah sebenarnya ahli-ahli IRC? Buku ini menyingkap persoalan-persoalan di atas yang adakaitan dgn susur-galur keterlibatan pelajar di dalam dan di luar kampus. Perbagai persatuan dan organisasi yang wujud di sekeliling kehidupan pelajar yang membentuk dan mencerna minda mahasiswa dan akhirnya memunculkan jati diri sebenar mahasiswa dgn idealisme mereka tersendiri sebagai generasi pemuda harapan bangsa, negara dan agama. Wajar dimiliki oleh mereka yg cintakan ilmu, sejarah khususnya mahasiwa sendiri agar mereka tahu bagaimana sejarah kebangkitan mahasiswa bermula. Agar mereka tahu bahawa mahasiswa adalah suara dan jiwa rakyat!

My Box.net Files. Berkongsi beautiful powerpoint dgn rakan-rakan lain. feel free to download :)