Friday, October 10, 2008

Ramadhan Berlalu Pergi..

Ramadhan..
kehadiranmu dirindui
pemergianmu ditangisi..

Berlalulah sudah bulan ramadhan yang mulia. Bulan rahmah. Bulan berhimpun segala kebaikan utk diraih oleh hamba-Nya. Beruntunglah mereka yg memanfaatkannya.. rugilah mereka yg membiarkan ia pergi begitu sahaja.

Keluarlah sudah kita dari madrasah ramadhan.. Apakah ada perubahan? Owh.. hanya yang empunyai diri tahu situasi sendiri. Moga-moga Allah telah memberikan inayah dan hidayah.. dibukakan pintu-pintu kebaikan. Diterima segala amalan dan menjadikan diri kita lebih baik dari sebelumnya..

Alangkah sayunya hati.. meninggalkan bulan rahmat. Walau keletihan badan namun dapat dirasa kemanisan iman. Diri dengan sendiri tahu diri. Menjaga amal agar tidak diracuni sifat mazmumah. Kini benteng ramadahan telah diangkat.. jiwa-jiwa akan berkelana seperti biasa..

Moga-moga tarbiyah ramadhan yg telah dilalui... akan dapat membenteng nafsu dan hati.. agar menjadi hambaNya yg diredhai dan meredhai.. sehingga kita ketemu ramadhan sekali lagi..~~~(^o^)~~~
10 ramadhan terakhir..
mengecapi saat-saat akhir ramadahan
dgn iktikaf dimasjid bersama suami dan AnisSetelah 3 tahun berpindah, Masjid UIA menjadi tempat iktikaf. Tahun-tahun sebelumnya di Masjid UKM bersama Norbahiah dan Along Suraya

Sejak dilahirkan ANis belum ketinggalan iktikaf di Masjid

No comments:

Buku Pertama Ummu Anis : Harga RM18 + Pos Express RM4.50

Buku Pertama Ummu Anis : Harga RM18 + Pos Express RM4.50
Bagaimanakah aktivisme pelajar bermula? Apakah pernana PBMUM dan PKPIM dalammembantuk minda pelajar yang berani membawa aspirasi dan suara rakyat? Apakah peranan ABIM, Al Arqam, Tabligh dalam membentuk gerakan dakwah di kalangan pelajar? Bagaimana Latihan Kader Dakwah berjaya membentuk semula kefahaman Islam yang murni di kalangan mahasiswa pada 1970an? Benarkah DEB gagal membentuk pelajar yg kembali dari luar negara berkhidmat utk kerajaan BN? Apakah IRC) Bagaimanakah IRC memainkan peranan dlm kebangkitan dakwah kampus? benarkah IRC sering mendatangkan masalah di kampus-kampus dan menjadi punca perpecahan gerakan dakwah? Sejauh manakah peranan IRC dalam perkembangan dakwah Islam di Malaysia? Siapakah sebenarnya ahli-ahli IRC? Buku ini menyingkap persoalan-persoalan di atas yang adakaitan dgn susur-galur keterlibatan pelajar di dalam dan di luar kampus. Perbagai persatuan dan organisasi yang wujud di sekeliling kehidupan pelajar yang membentuk dan mencerna minda mahasiswa dan akhirnya memunculkan jati diri sebenar mahasiswa dgn idealisme mereka tersendiri sebagai generasi pemuda harapan bangsa, negara dan agama. Wajar dimiliki oleh mereka yg cintakan ilmu, sejarah khususnya mahasiwa sendiri agar mereka tahu bagaimana sejarah kebangkitan mahasiswa bermula. Agar mereka tahu bahawa mahasiswa adalah suara dan jiwa rakyat!

My Box.net Files. Berkongsi beautiful powerpoint dgn rakan-rakan lain. feel free to download :)