Tuesday, October 28, 2008

Seronoknya Jemput Makan

Alhamdulillah. Perancangan Ummi untuk menjamu sahabat-sahabat Ummi akhirnya terlaksana. 25 syawal bersamaan 25 oktober (Sabtu) dapatlah kita meraikan sahabat-sahabat Ummi serta adik beradik Ummi di rumah kita.

Seronok rasanya kerana ini pertama kali Ummi menjemput tetamu-tetamu kita tu ke rumah Ummi. Ramai yg datang menyambut jemputan Ummi tapi ada juga yg menguzurkan diri kerana kekangan masing-masing. Tak apalah.

InsyaAllah tetamu yang datang ke rumah kita membawa berkat. Datang bersama doa. Tetamu pertama sekali yg hadir boss Ummi iaitu Tuan Yaakub dab prof Salwani. Alhamdulillah dgn buat jamuan ni Ummi pun dpt menghulurkan salam perkenalan kepada jiran-jiran dekat Ummi. Seronok bila mereka datang sekeluarga. Ramai juga kawan-kawan Ummi yg datang dan tak duga juga Kak Sopi yg agak jauh tu datang jugak ke rumah kita.. Tetamu akhir kita, Akh Zaid, Prof Sahrim dan Akh Yusuf. Kalau Pak Cik Zaid yg dtg mesti byk gambar kan?

Punyala sibuk sampai Ummi tak sempat nak snap-snap gambar, cuma dpt satu copy gambar special.. huhu..gambar saper tu...? Tak pe nanti kita mintak gambar dari Pak Cik Zaid ya.

Alhamdulillah Ummi dapat menghidangkan kepada tetamu Ummi, Laksa Utara, Sup Tulang + Meehun Sup, Nasi Impit Kuah Kacang, Spagetti, dan yg dtg lambat2 skit blh dpt Teh Tarik Special.


ni je gambar sempat diambil.

Inilah dua insan istimewa yang telah membantu Ummi. Uda Nas dan Kak Adik (betul ke gelaran ni). Uda Nas dan Kak Adik tido rumah kita sejak jumaat mlm dan sabtu mlm. Byk sungguh mereka bantu Ummi. Hai.. rajin sungguh.. sesuai dijadikan calon isteri :) huhu... tapi Ummi memang terharu dgn bantuan dan pertolongan mereka.. dari bantu menyediakan masakan hinggalah mengemas rumah kita.. dan sudah pastinya pandai melayan Anis Solehah Ummi. Thanks Uda Nas dan Adik... semoga Allah memberkati. Kehadiran kalian berdua sebagai satu wasilah dlm mempereratkan ukhuwwah di antara kita..

Ada rezeki kita jamu lagi tetamu tahun depan. Tapi baba kata buat masa puasa.. iftar jamaie..

No comments:

Buku Pertama Ummu Anis : Harga RM18 + Pos Express RM4.50

Buku Pertama Ummu Anis : Harga RM18 + Pos Express RM4.50
Bagaimanakah aktivisme pelajar bermula? Apakah pernana PBMUM dan PKPIM dalammembantuk minda pelajar yang berani membawa aspirasi dan suara rakyat? Apakah peranan ABIM, Al Arqam, Tabligh dalam membentuk gerakan dakwah di kalangan pelajar? Bagaimana Latihan Kader Dakwah berjaya membentuk semula kefahaman Islam yang murni di kalangan mahasiswa pada 1970an? Benarkah DEB gagal membentuk pelajar yg kembali dari luar negara berkhidmat utk kerajaan BN? Apakah IRC) Bagaimanakah IRC memainkan peranan dlm kebangkitan dakwah kampus? benarkah IRC sering mendatangkan masalah di kampus-kampus dan menjadi punca perpecahan gerakan dakwah? Sejauh manakah peranan IRC dalam perkembangan dakwah Islam di Malaysia? Siapakah sebenarnya ahli-ahli IRC? Buku ini menyingkap persoalan-persoalan di atas yang adakaitan dgn susur-galur keterlibatan pelajar di dalam dan di luar kampus. Perbagai persatuan dan organisasi yang wujud di sekeliling kehidupan pelajar yang membentuk dan mencerna minda mahasiswa dan akhirnya memunculkan jati diri sebenar mahasiswa dgn idealisme mereka tersendiri sebagai generasi pemuda harapan bangsa, negara dan agama. Wajar dimiliki oleh mereka yg cintakan ilmu, sejarah khususnya mahasiwa sendiri agar mereka tahu bagaimana sejarah kebangkitan mahasiswa bermula. Agar mereka tahu bahawa mahasiswa adalah suara dan jiwa rakyat!

My Box.net Files. Berkongsi beautiful powerpoint dgn rakan-rakan lain. feel free to download :)