Friday, October 17, 2008

Secangkir Pedoman di Eidulfitri

Banyak perkara yang berlaku sepanjang ramadahan dan Syawal ini. Alhamdulillah, berdasarkan pengalaman Ummi, beberapa pengajaran Ummi perolehi :

1. Kesabaran amat penting dlm melalui kehidupan ini. Sabar dlm mengerjakan perintah Allah, sabar dlm menjauhi larangan Allah dan sabar dlm ujian dan ditimpa musibah. Kesabaran selalunya akan digantikan dengan kenikmatan berganda.. alhamdulillah itulah yg Ummi lalui sejak ramadhan sehingga Eidulfitri

2. Syukurilah nikmat Allah yg banyak kepada kita. Hitunglah nikmat Allah kepada kita dan jgn kita hanya menghitung nikmat orang lain dan menghitung kekurangan diri kita. Sekiranya kita asyik dengan menghitung nikmat orang lain sedang kita tidak mensyukuri nikmat yang ada pada kita.. nikmat yang Allah beri pada kita tidak dapat kita nikmati. Malahan kita boleh terjurus menjadi hambaNya yang tidak bersyukur. Alhamdulillah Ummi bersyukur dengan nikmat yang Allah beri pada Ummi.

3. Alangkah manisnya ikatan silaturrahim. Oleh kerana itulah ia menjadi saranan dari Khaliq kita kepada kita. Alangkah manisnya dapat bertemu saudara-mara, saling ziarah menziarahi, saling hadiah menghadiahi. Ia akan menggembirakan hati saudara-mara kita.

4. Hulurkan sedekah dan pemberian walau sedikit. Kerana pemberian yg dihulurkan dgn ikhlas akan membuahkan kebahagian kepada penerima dan juga pemberi.. ini akan menghidupkan hati-hati.

5. Alangkah Pengasih dan Penyayangnya Allah kepada kita, menyediakan ramadhan yang mulia ini. Oleh itu setiap detik memberi makna. Ramadhan dapat melembutkan hati kita yg mungkin keras selama ini. Kita perlu berusaha sebaik mungkin agar hati yg lembut setelah melalui sesi tarbiyah dibulan ramadhan dapat terus bertahan sehingga ramadhan berikutnya.

6. Ujian itu adalah tarbiah. Hadapinya dgn sabar dan tenang akan membuahkan nikmat.

7. Berbuat baik kepada orang lain. Satu saat ketika kita memerlukan orang lain akan berbuat baik kepada kita.

Alhamdulillah. Semoga Allah memberkati kita semua.

Ya Allah berilah aku petunjukMu yang berterusan agar dpt melalui hidup ini dengan sabar untuk meraih keredhaanMu

Sekian catatan Ummi untuk Syawal yang jua akan berlalu pergi

No comments:

Buku Pertama Ummu Anis : Harga RM18 + Pos Express RM4.50

Buku Pertama Ummu Anis : Harga RM18 + Pos Express RM4.50
Bagaimanakah aktivisme pelajar bermula? Apakah pernana PBMUM dan PKPIM dalammembantuk minda pelajar yang berani membawa aspirasi dan suara rakyat? Apakah peranan ABIM, Al Arqam, Tabligh dalam membentuk gerakan dakwah di kalangan pelajar? Bagaimana Latihan Kader Dakwah berjaya membentuk semula kefahaman Islam yang murni di kalangan mahasiswa pada 1970an? Benarkah DEB gagal membentuk pelajar yg kembali dari luar negara berkhidmat utk kerajaan BN? Apakah IRC) Bagaimanakah IRC memainkan peranan dlm kebangkitan dakwah kampus? benarkah IRC sering mendatangkan masalah di kampus-kampus dan menjadi punca perpecahan gerakan dakwah? Sejauh manakah peranan IRC dalam perkembangan dakwah Islam di Malaysia? Siapakah sebenarnya ahli-ahli IRC? Buku ini menyingkap persoalan-persoalan di atas yang adakaitan dgn susur-galur keterlibatan pelajar di dalam dan di luar kampus. Perbagai persatuan dan organisasi yang wujud di sekeliling kehidupan pelajar yang membentuk dan mencerna minda mahasiswa dan akhirnya memunculkan jati diri sebenar mahasiswa dgn idealisme mereka tersendiri sebagai generasi pemuda harapan bangsa, negara dan agama. Wajar dimiliki oleh mereka yg cintakan ilmu, sejarah khususnya mahasiwa sendiri agar mereka tahu bagaimana sejarah kebangkitan mahasiswa bermula. Agar mereka tahu bahawa mahasiswa adalah suara dan jiwa rakyat!

My Box.net Files. Berkongsi beautiful powerpoint dgn rakan-rakan lain. feel free to download :)