Thursday, May 14, 2009

Meneroka Alam Haiwan Bersama Anak-anak (1)

Alhamdulillah, kita telah diberi kesempatan utk ke tempat pemeliharaan binatang iaitu zoo. Ummi sengaja bawa Anis ke tempat-tempat sebegini supaya :

  1. Melihat makhluk-makhluk ciptaan Allah
  2. Mengenai jenis-jenis binatang secara real. Selama ni tengok buku je
  3. Melihat dan belajar gelagat binatang-binatang yang ada
  4. Bukan sekadar melihat tapi dpt sentuh haiwan-haiwan yg jinak-jinak
  5. Belajar daripada alam semulajadi. Ini baik untuk perkembangan minda kanak-kanak sejak awal spt Anis Solehah yg berumur 1 tahun 9 bulan tapi boleh katakan semua binatang yg kita tengok ni Anis mmg kenal dan tahu namanya..
Jom kita tengok gambar-gambar semasa melawat ke Zoo Negara.


lawatan ke tempat lain akan menyusul... :)

No comments:

Buku Pertama Ummu Anis : Harga RM18 + Pos Express RM4.50

Buku Pertama Ummu Anis : Harga RM18 + Pos Express RM4.50
Bagaimanakah aktivisme pelajar bermula? Apakah pernana PBMUM dan PKPIM dalammembantuk minda pelajar yang berani membawa aspirasi dan suara rakyat? Apakah peranan ABIM, Al Arqam, Tabligh dalam membentuk gerakan dakwah di kalangan pelajar? Bagaimana Latihan Kader Dakwah berjaya membentuk semula kefahaman Islam yang murni di kalangan mahasiswa pada 1970an? Benarkah DEB gagal membentuk pelajar yg kembali dari luar negara berkhidmat utk kerajaan BN? Apakah IRC) Bagaimanakah IRC memainkan peranan dlm kebangkitan dakwah kampus? benarkah IRC sering mendatangkan masalah di kampus-kampus dan menjadi punca perpecahan gerakan dakwah? Sejauh manakah peranan IRC dalam perkembangan dakwah Islam di Malaysia? Siapakah sebenarnya ahli-ahli IRC? Buku ini menyingkap persoalan-persoalan di atas yang adakaitan dgn susur-galur keterlibatan pelajar di dalam dan di luar kampus. Perbagai persatuan dan organisasi yang wujud di sekeliling kehidupan pelajar yang membentuk dan mencerna minda mahasiswa dan akhirnya memunculkan jati diri sebenar mahasiswa dgn idealisme mereka tersendiri sebagai generasi pemuda harapan bangsa, negara dan agama. Wajar dimiliki oleh mereka yg cintakan ilmu, sejarah khususnya mahasiwa sendiri agar mereka tahu bagaimana sejarah kebangkitan mahasiswa bermula. Agar mereka tahu bahawa mahasiswa adalah suara dan jiwa rakyat!

My Box.net Files. Berkongsi beautiful powerpoint dgn rakan-rakan lain. feel free to download :)