Saturday, May 9, 2009

Tembok Kejiranan


Gambar di atas menunjukkan tembok pagar yg terdapat di rumah yg kita sedang duduki (rumah sewa). Secara umumnya, Ummi suka rumah yg kita duduki kecuali rumah yg tiada ruang udara dan tembok pagar kita yang tinggi dan boleh katakan 95 peratus tertutup daripada jiran sebelan menyebelah..

Ketika memilih rumah ini, kita tiada pilihan yg banyak kerana di kawasan perumahan yg kita duduki adalah kawasan yg sgt disukai ramai. Pantang sahaja ada rumah kosong pasti akan diduduki/disewa dgn segera. Oleh itu peluang yg datang untuk kita menduduki rumah satu tingkat ni memang tidak dpt dilepaskan.. namun setelah sekian lama kita menduduki rumah ini... jarang sekali kita dpt berinteraksi dgn jiran-jiran. Ummi rasa tidak seronok dgn keadaan itu.

Dewasa ini, kebanyakan wanita berkerja termasuklah Ummi. Waktu berkerja terkadang memungkinkan kita utk langsung tidak bertemu jiran. Oleh itu peluang untuk kita bertemu jiran ialah ketika hujung minggu sekiranya kita berada di rumah (tiada aktiviti lain). Namun Ummi sgt rasa resah dan kurang gembira apabila sesekali peluang hujung minggu yg kita ada untuk berinteraksi dan beramah mesra dgn jiran sebelah menyebelah terhalang dgn tembok pagar kita yg tinggi itu... Ummi dan jiran kita terpaksa membongkok di 'lubang udara bergril' yg terdapat ditengah-tengah tembok pagar tersebut.. hai.. bosannya..

Bagi Ummi tembok pagar rumah kita seolah-olah menunjukkan tuan rumahnya tidak mahu berinteraksi dgn jiran sebelah menyebelahnya. Khabarnya dulu rumah ini dimiliki oleh anggota polis... Dalam fikiran Ummi, kalau satu hari Ummi dpt memiliki rumah ini, Ummi akan robohkan tembok pagar tersebut dan gantikan dgn pagar biasa seperti pintu pagar rumah kita tu.. Jadi sekurang-kurangnya mudahlah kita menyapa jiran-jiran kita apabila bertemu dgn mereka... dpt mengenali keluarga mereka dan Anis juga mudah untuk berineraksi dgn anak-anak jiran kita..

Nanti kalau kita ada rumah sendiri, pasti kita tidak akan membuat tembok pagar sedemikian. Sudahkan dewasa ini masyarakat byk yg tiada masa berinteraksi dgn jiran-jiran. Masing-masing buat hal sendiri.. itulah sebabnya Ummi buat 'open house' pada hari raya tahun lepas supaya dpt mengajak jiran-jiran dan berinteraksi dgn mereka.. alhamdulillah jiran-jiran kita telah dtg dgn keluarga mereka. Dengan itu kita dpt mengenali mereka dgn lebih dekat.

Semoga kita mempunyai ruang yg lebih untuk mengenali jiran-jiran terdekat kita...

No comments:

Buku Pertama Ummu Anis : Harga RM18 + Pos Express RM4.50

Buku Pertama Ummu Anis : Harga RM18 + Pos Express RM4.50
Bagaimanakah aktivisme pelajar bermula? Apakah pernana PBMUM dan PKPIM dalammembantuk minda pelajar yang berani membawa aspirasi dan suara rakyat? Apakah peranan ABIM, Al Arqam, Tabligh dalam membentuk gerakan dakwah di kalangan pelajar? Bagaimana Latihan Kader Dakwah berjaya membentuk semula kefahaman Islam yang murni di kalangan mahasiswa pada 1970an? Benarkah DEB gagal membentuk pelajar yg kembali dari luar negara berkhidmat utk kerajaan BN? Apakah IRC) Bagaimanakah IRC memainkan peranan dlm kebangkitan dakwah kampus? benarkah IRC sering mendatangkan masalah di kampus-kampus dan menjadi punca perpecahan gerakan dakwah? Sejauh manakah peranan IRC dalam perkembangan dakwah Islam di Malaysia? Siapakah sebenarnya ahli-ahli IRC? Buku ini menyingkap persoalan-persoalan di atas yang adakaitan dgn susur-galur keterlibatan pelajar di dalam dan di luar kampus. Perbagai persatuan dan organisasi yang wujud di sekeliling kehidupan pelajar yang membentuk dan mencerna minda mahasiswa dan akhirnya memunculkan jati diri sebenar mahasiswa dgn idealisme mereka tersendiri sebagai generasi pemuda harapan bangsa, negara dan agama. Wajar dimiliki oleh mereka yg cintakan ilmu, sejarah khususnya mahasiwa sendiri agar mereka tahu bagaimana sejarah kebangkitan mahasiswa bermula. Agar mereka tahu bahawa mahasiswa adalah suara dan jiwa rakyat!

My Box.net Files. Berkongsi beautiful powerpoint dgn rakan-rakan lain. feel free to download :)